Jahodová sezóna zahájena
Kudy chodím, všude se prodávají jahody. Ty opravdové, nechemické, voňavé a hlavně neskutečně dobré. Vždycky, když jejich sezóna začne, vzpomenu si, jak jsem jako dítě na dědečkově zahradě jedla jahody přímo ze záhonu a nevadilo mi ani to, že na nich byla sem tam hlína.
Když jsem procházela tento týden farmářskými trhy, neodolala jsem a koupila kilo té dobroty a po cestě domů se rozhodla, že manželovi, sobě a Emmě do bříška upeču tenhle jednoduchý dortík.
Recept jsem si upravila podle několika návodů na podobný dezert, které jsem našla na internetu.
Pro velký úspěch budu muset zopakovat :-)
Suroviny na korpus:
150 g polohrubé mouky
2 lžíce teplé vody
3 vejce
90 g cukru krupice
Suroviny na náplň:
1 smetana ke šlehání
1 zakysaná smetana
cukr moučka
jahody nebo jiné ovoce
Postup:
V míse jsem si vyšlehala vejce s vodou a cukrem. Asi po 8 minutách jsem po malém množství začala přidávat mouku a šlehala dalších asi 15 minut. Na internetu jsem si přečetla, že délká míchání se nemá podceňovat. Naopak, čím déle se těsto zpracovává, tím je vláčnější a v troubě se z něj neudělá tvrdá podešev. Piškotové těsto jsem pekla na 170 stupňů asi 20 minut ve formě o průměru 26 cm.
Po vychladnutí piškotu jsem si vyšlehala smetanu, do které sem přidala cukr moučku a smíchala vše se zakysanou smetanou. Cukr jsem pak přidala ještě trochu, aby měla hmota sladkokyselou chuť. Touto směsí jsem pokladla piškot a nakonec přidala na povrch nakrájené jahody a zalila troškou želatiny, která se ale přidávat nemusí.
Pak jsem dort nechala několik hodin v lednici vychladit a bylo hotovo.
Určitě ho zkuste, protože na léto je to super lehká a osvěžující pochoutka.